HOBART ułatwia mycie butelek zwrotnych

Offenburg – zrównoważony rozwój i ochrona środowiska to najważniejsze tematy społeczne, obecne również w gastronomii i hotelarstwie. W celu ograniczenia ilości plastykowych odpadów gastronomia i hotelarstwo w coraz większym stopniu wykorzystują butelki zwrotne, które są ekologiczne, jednak stawiają spore wygania w zakresie mycia. Producent technologii zmywania firma HOBART dzięki nowemu systemowi mycia butelek wprowadza na rynek rozwiązanie gwarantujące zapewnienie maksymalnego bezpieczeństwa higienicznego zgodnie z normą DIN SPEC 10534. Można ją zastosować jako uzupełnienie w generacji zmywarek podblatowych HOBART.

W przypadku butelek zwrotnych kluczowe znaczenie ma bowiem efekt zmywania. Ze względu na różne kształty i częściowo wysokie szyjki butelek ważne jest, aby strumień wody dotarł do wszystkich zakamarów wnętrza butelki. Dlatego nowy, zindywidualizowany system mycia butelek ma lejkowate dysze, przez które woda dociera bezpośrednio do wnętrza butelek.

Gwarancja maksymalnej wszechstronności

Oprócz wysokich standardów higienicznych dodatkowy plus systemu mycia butelek stanowi wszechstronność jego zastosowania. Jednym ruchem ręki i bez użycia narzędzi można przezbroić zmywarki podblatowe HOBART, wymieniając standardowe ramię i system mycia na nowe rozwiązanie. W ten sposób użytkownik oprócz zwykłych naczyń może w jednej maszynie myć również butelki.

Nowy kosz na butelki zapewnia miejsce na 12 butelek i jest przeznaczony na butelki do napojów lub naczynia laboratoryjne w różnych rozmiarach. Dodatkowa nasadka druciana gwarantuje pozostawanie w odpowiedniej pozycji nawet butelek o mniejszej średnicy.